Page
De voor- en nadelen van flexibele werkplekken

De voor- en nadelen van flexibele werkplekken

flexibele werkplekken

 

De inrichting en opzet van kantoorruimtes veranderen vanzelfsprekend door de tijd. Een van de meest recente trends voor kantoren zijn flexibele werkplekken en het heeft alles te maken met hoe een bedrijf zich organiseert. Er zijn een hoop voorstanders voor flexibele werkplekken, maar er zijn uiteraard ook mensen die er het voordeel niet van zien. Twijfelt u of een flexibele werkplek de geschikte optie voor uw bedrijf is? Wij hebben opstelling gemaakt van de voor- en nadelen dus lees snel verder.

De voordelen van flexwerken

Een vaste kantoorplek is voor vele werknemers verleden tijd. Een van de voornaamste voordelen van flexibele werkplekken is dan ook dat het de werkruimte letterlijk meer openstelt. Werknemers kunnen zelf bepalen waar ze willen zitten en ze kunnen er tevens voor kiezen om te verplaatsen. Doordat werknemers niet vastzitten aan één plaats krijgen ze de kans om met verschillende werknemers in het bedrijf te socialiseren. Medewerkers krijgen de kans om collega’s van andere afdelingen en teams te leren kennen. Het zal waarschijnlijk leiden tot nieuwe vriendschappen waarbij collega’s zelfs buiten werktijd leuke dingen met elkaar ondernemen zoals uit eten gaan of een vriendschappelijk rondje baccarat. Hierdoor is er meer ruimte voor spontane interacties wat de uitwisseling van ideeën bevorderd. Het doel van een flexibele werkruimte is het creëren van plekken waar werknemers zich comfortabeler en meer op hun gemak voelen. Men hoopt op deze manier creativiteit te stimuleren en de algehele productiviteit van het bedrijf te verbeteren.

Hoewel een vaste werkplek in het verleden een logische optie leek, geeft het werknemers niet per se een gevoel van onafhankelijkheid. Met behulp van flexibele werkplekken geven bedrijven hun werknemers het gevoel dat ze meer vrijheid hebben in dat ze zelf kunnen bepalen waar ze werken. Op deze manier geeft de organisatie de medewerkers meer voldoening.

Flexwerken kan uw bedrijf tevens geld besparen. Tegenwoordig is het immers niet meer dan normaal dat werknemers een paar dagen per week vanuit huis werken. Als ze een vast bureau zouden hebben dan zou dit bureau een groot gedeelte van de tijd leegstaan. Wanneer u een flexibele werkruimte inricht kunt u kantoor selecteren op basis van het gemiddelde aantal werknemers dat per dag op kantoor is. U zult zien dat dit getal aanzienlijk lager is dan de totale som van al uw werknemers. Zodoende kunt u dus een kleinere kantoorruimte huren of kopen wat aanzienlijk in de kosten scheelt.

De nadelen van flexwerken

Nu we de voordelen uitvoerig hebben besproken is het tijd om de nadelen te bekijken. Een van de lastige dingen aan een flexibele werkruimte is dat het behoorlijk lastig kan zijn om uw werknemers te vinden. In kleine kantoorruimtes is dit natuurlijk niet het geval, maar een kantoor met meerdere verdiepingen kan wat problemen veroorzaken. Wanneer werknemers een vast bureau toegewezen krijgen weet iedereen ze te vinden, maar dit is niet het geval als iedereen op verschillende plaatsen werkt. Daarom is een goede communicatie essentieel wanneer uw werknemers flexwerken.

Een andere uitdaging van flexibele werkplekken is dat werknemers minder privacy hebben. Een open kantoorruimte kan het vrij lastig maken om een privégesprek te voeren. Daarbij kan de flexibiliteit ervoor zorgen dat werknemers sneller afgeleid worden. Wanneer u voor de juiste kantoorinrichting zorgt hoeft dit echter geen probleem te zijn, maar het is wel iets waar u rekening mee moet houden als u voor flexwerken wilt kiezen. Flex werken biedt evenwicht en keuzevrijheid wat werknemers zeker kunnen waarderen. Er zijn echter ook uitdagingen die u moet overwegen. Hoe een flexibele werkruimte er uit komt te zien en of het binnen uw organisatie past is aan u.